(απαραίτητο για την ψηφοφορία των ταινιών)
(απαραίτητο για το σχολιασμό των ταινιών)

Στατιστικά

  • Σύνολο μελών: 6626

Τυχαίες ταινίες

19. Γιάννης Δ. Στεφανάκις

Η t-shOrt, στο 19ο αφιέρωμά της, σας παρουσιάζει τον Γιάννη Στεφανάκι. Ο Γιάννης Στεφανάκις, εικαστικός, χαράκτης, ποιητής, συγγραφέας και εκδότης έχει δημιουργήσει τις μικρού μήκους ταινίες του αφιερώματος που σας παρουσιάζουμε, αποκαλύπτοντας ένα ακόμη πρόσωπό του, αυτό του σκηνοθέτη. Τα περισσότερα από αυτά animation και ένα ντοκιμαντέρ, για την τυπογραφία, είναι εξαιρετικά και αξίζουν την προσοχή σας.

"Σε αντιδιαστολή με τη ζωγραφική, τη χαρακτική και τις κατασκευές, ο Γιάννης Στεφανάκις από το 2012 και μετά δημιουργεί μικρής διάρκειας video-animations (κινούμενα σχέδια), ασκώντας καλλιτεχνικά τόσο τον εαυτό του όσο και τους θεατές του, σε μια νεότερη, πιο μαζική και κυρίως περισσότερο οικεία μορφή έκφρασης. Χωρίς να απομακρύνεται από τη ζωγραφική του, σκηνοθετεί βάση αυτής μικρά αυτόνομα φιλμάκια. Στα περισσότερα, κεντρικό ρόλο κατέχουν ανδρικές ή γυναικείες γυμνές φιγούρες, καθοριστικοί ζωγραφικοί ή χαρακτικοί τύποι της δουλειάς του, που αποκτούν κίνηση συνοδευόμενη με ήχους", αναφέρει μεταξύ άλλων η Κριτικός Τέχνης, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Πέγκυ Κουνενάκη, επιμελήτρια της έκθεσης του Γιάννη Στεφανάκι "Ταξίδι στην Ουτοπία" (Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων 2019) 

Ο Γιάννης Δ. Στεφανάκις γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ζωγραφική, Χαρακτική, Αγιογραφία καθώς και Τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία.

Το 1980 με τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό εκδίδει την εφημερίδα ποίησης Επίπεδο. Από το 1989 εκδίδει το περιοδικό για το λόγο και τα εικαστικά Νέο Επίπεδο, και από το 2003 το συλλεκτικό περιοδικό Τεχνοπαίγνιον.

Από το 1996 εκδίδει συλλεκτικά βιβλία (εκδόσεις Χειροκίνητο).

Το 1997 εκδίδει σε 35 αντίτυπα το βιβλίo σε σχήμα folio Αποκάλυψις Ιωάννου με επτά έγχρωμα χαρακτικά. Έχει διοργανώσει σεμινάρια χαρακτικής και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικά περιοδικά.

Έχει κάνει σκηνικά στο θέατρο. Διδάσκει σχέδιο και χαρακτική στη σχολή ΑKTO.

Το 1994 συνδιοργάνωσε με τη Μαργαρίτα Βασιλάκου το Α’ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς στο Πάρκο Ελευθερίας (Δήμος Αθηναίων) και το 2012 τον Ιούνιο το 2ο στον ίδιο χώρο. -Τo 2002 μίλησε για τα συλλεκτικά βιβλία στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Το 2004 στο 2ο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη πρόβαλε ένα φιλμ για την κλασική τυπογραφία.

Το 2010 εκδόθηκε το ποιητικό του βιβλίο « Το καρφί του χρόνου» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Μέλος στο Επιμελητήριο Εικαστικών τεχνών Ελλάδος, στην Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, στο Δίκτυο Εικαστικών Ηρακλείου, στην Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων, Ιδρυτικό μέλος στην ECUME Θεσσαλονίκης: (πολιτιστικές Ανταλλαγές Μεσογείου).

Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, στο ΥΠΠΟ καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.